Weet heel goed dat hulp inschakelen een mogelijkheid is en als u het gevoel heeft dat dit kan helpen, twijfel dan niet! Welke hulp u nodig heeft, hangt af van uw vraag en de oorzaak van uw vraag of moeilijkheid. Vaak zit de oplossing in een combinatie van erover praten en een medische aanpak.

Een algemeen overzicht:

Heeft u vragen over de behandeling, het verloop van uw ziekte, mogelijke bijwerkingen of medicatie?

Spreek met uw huisarts, uw uroloog of de prostaatverpleegkundige.


Heeft u vragen zoals: hoe ga ik om met mijn ziekte, hoe neem ik mijn leven terug op, hoe ga ik om met mijn veranderde lichaam?

Spreek met een psycholoog binnen het ziekenhuis of privé (vindeenpsycholoog.be) of ga langs bij een CAW of CGG in uw buurt.


Heeft u vragen over uw relatie of hoe spreek ik hierover met mijn partner, hoe ga ik om met verschillen in verwerking, met conflicten?

Spreek met een seksuoloog/relatietherapeut binnen het ziekenhuis of via een privépraktijk (vindeenpsycholoog.be of de Vlaamse Vereniging Seksuologie) of ga langs bij een CAW of CGG in uw buurt.


Heeft u vragen over seksualiteit en intimiteit, hoe bouw ik dit weer op, hoe spreek ik mijn verlangens uit, welke hulpmiddelen bestaan er?

Spreek met een seksuoloog/relatietherapeut binnen het ziekenhuis of via een privépraktijk (Vlaamse Vereniging Seksuologie).


Is de drempel voor u te groot om professionele hulp in te schakelen, maar zit u toch met vragen?

Spreek met een vriend of vriendin, een familie-lid, een buur,… U kan ook contact zoeken met lotgenoten.

(vzw Think Blue Vlaanderen – www.thinkbluevlaanderen.be).


Arts

Met uw arts (huisarts of uroloog) kan u de verschillende mogelijke behandelingen bespreken. Ondervindt u bijwerkingen van de medicatie, vertel dit dan aan uw arts. Zo kunt u samen de mogelijkheden bekijken. U hoeft zich zeker niet te schamen wanneer u het moeilijk hebt met de diagnose of de invloed van de ziekte op uw leven. Dit zijn vragen die een arts dagelijks krijgt. Indien nodig kan een arts u ook doorverwijzen naar een psycholoog, relatietherapeut of seksuoloog.

Oncoverpleegkundige / prostaatverpleegkundige

Een oncoverpleegkundige is een verpleegkundige die nauw contact heeft met de arts. Deze verpleegkundige zult u vaak zien voor, tijdens en na de behandeling. Deze verpleegkundige beschikt over algemene medische kennis en zal u mee ondersteunen in de voorbereiding van de behandeling, en het hele proces. Als hij of zij u niet kan helpen, kunt u doorverwezen worden naar de behandelende arts, psycholoog of seksuoloog.

Kinesitherapeut

Een kinesitherapeut kan u helpen bij het trainen van uw bekkenbodemspieren teneinde de incontinentie onder controle te krijgen. Hij of zij kan u ook begeleiden tijdens de oncorevalidatie.

Psycholoog of relatietherapeut

Naast uw fysieke welzijn is er ook uw psychische welzijn. Een ziekte zoals kanker kan namelijk een crisis vormen op verschillende levensdomeinen, zoals het persoonlijk leven, familiaal leven, werk,… Een psycholoog kan gesprekken voeren om samen te zoeken hoe u met deze crisis en moeilijke gevoelens kunt omgaan. Indien u vragen meer specifiek gaan over uw relatie, kan u een relatietherapeut spreken. Deze persoon gaat op een zelfde manier te werk als een psycholoog, maar is gespecialiseerd in relaties.

Seksuoloog

Een seksuoloog is deskundig op het gebied van alles wat te maken heeft met seksualiteit en intimiteit. Seksuologen zijn geschoold in gevoelens, gedachten en lichamelijke aspecten. Een seksuoloog kijkt samen met u en eventueel met uw partner naar mogelijke oplossingen of nieuwe mogelijkheden. Soms wordt er gewerkt aan manieren om samen de veranderingen te aanvaarden. Dit zijn gesprekken met soms ook opdrachten waar u thuis aan kan werken. Bij een seksuoloog gebeurt er geen lichamelijk onderzoek, het gaat enkel om gesprekken. Een seksuoloog kan ook geen medicatie voorschrijven. Hiervoor werkt hij of zij samen met een uroloog.

Lotgenoten

Lotgenotencontact kan een grote meerwaarde hebben tijdens de behandeling van de ziekte en in de periode na de behandeling. Iemand die in een zelfde situatie verkeert, voelt vaak goed aan waar u mee zit, omdat hij of zijn partner ook geworsteld heeft met dezelfde uitdagingen. De vzw Think Blue Vlaanderen is een lotgenotenvereniging in West- en Oost-Vlaanderen waar zowel mannen als hun partner welkom zijn. Voor meer info verwijzen we naar hun site: www.thinkbluevlaanderen.be of www.facebook.com/TBVlaanderen

Tips om met uw arts of hulpverlener te spreken

De eerste stap om hulp te zoeken, is vaak moeilijk maar stel uzelf de vraag: ben ik tevreden met de huidige situatie of zou ik het graag anders willen? Als u verandering wenst, twijfel dan niet om advies of hulp bij lotgenoten of professionals te vragen.

  • Wacht niet tot de ander erover begint. Neem dus zelf initiatief, schrijf eventueel van tevoren op wat u wilt vragen.
  • Wacht niet tot de ander erover begint. Neem dus zelf initiatief, schrijf eventueel van tevoren op wat u wilt vragen.
  • Benoem dat u het moeilijk vindt om over bepaalde thema’s zoals seksualiteit te spreken. U bent niet de enige.
  • Probeer zo concreet mogelijk te zijn. Zeg bijvoorbeeld niet ‘het lukt niet meer’ maar zeg ‘ik kan geen erectie meer krijgen’.
  • Wilt u met uw arts spreken of wilt u een doorverwijzing?
  • Ga, indien mogelijk, samen met uw partner naar de afspraken. Zo kunt u elkaar beter helpen.
  • Indien u zaken opgezocht hebt op het internet, check dan even bij uw arts of hulpverlener of deze informatie klopt.
  • Vraag wie u kunt bellen indien u  tussendoor een dringende vraag hebt.
  • Vraag of uw arts of hulpverlener informatie op papier heeft.
  • Stel al uw vragen, ook als u het gevoel hebt dat er weinig tijd voor is, of als u denkt dat de arts of hulpverlener het een vervelende of domme vraag vindt.
  • Vertel uw arts of hulpverlener als u hem of haar niet begrijpt of als u het gevoel hebt dat hij of zij niet serieus ingaat op een vraag die voor u belangrijk is.