Iedereen beleeft seksualiteit op zijn of haar eigen manier. Dit wil zeggen: als u aan 100 mensen zou vragen ‘wat betekent seksualiteit voor u?’, dan zou u waarschijnlijk 100 verschillende antwoorden krijgen. Denk gerust eens na wat seksualiteit en intimiteit voor u betekenen.

Intimiteit

Intimiteit gaat over een gevoel van verbondenheid en geborgenheid, zich durven openstellen tegenover elkaar, het delen van gevoelens en gedachten. Intimiteit kan nauw verbonden zijn met seksualiteit, maar dat is niet altijd zo (bijvoorbeeld bij een vriendschap).

Seksualiteit

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) omschrijft seksualiteit als volgt: “Seksualiteit is een centraal aspect van het menselijk bestaan gedurende het hele leven. Het omvat seks, geslachtsidentiteiten en -rollen, seksuele geaardheid, erotiek, plezier, intimiteit en voortplanting. Seksualiteit wordt ervaren en uitgedrukt in gedachten, fantasieën, verlangens, overtuigingen, attitudes, waarden, gedrag, praktijken, rollen en relaties.” Hiermee is duidelijk dat seksualiteit een breed begrip is, dat veel verder gaat dan de geslachtsdaad. In seksualiteit zit ook seksuele interesse, aandacht, complimentjes geven en krijgen van mensen die u aantrekkelijk vindt, het gevoel man of vrouw te zijn …

Seksualiteit kunnen we in twee aspecten opdelen:

De seksuele beleving

Dit gaat over hoe u zich voelt en wat u denkt bij het lichamelijk reageren: bijvoorbeeld uw seksuele identiteit, relationele beleving, gevoel van man of vrouw zijn, normen en waarden rond seksualiteit … Hierrond werken psychologen en seksuologen. Indien u hierover vragen heeft, kan u die aan deze specialisten stellen.

Ik wist niet wat mij overkwam. De dokter zei dat er erectieproblemen konden zijn, maar hij heeft mij niet verteld dat de impact zo zwaar zou zijn. Ik herken mezelf en mijn eigen lichaam niet meer.

Het seksueel functioneren

Dit gaat over het biologische / lichamelijke functioneren. Hoe uw lichaam reageert op het vrijen: bijvoorbeeld de vagina die vochtig wordt, een erectie krijgen, een hoge hartslag, spieren, zenuwstelsel,… Hierrond werken artsen, urologen, gynaecologen en kinesisten. Indien u hierover vragen heeft, kan u die aan deze specialisten stellen.

De term seksuele moeilijkheid of seksueel probleem wijst erop dat iemand ten aanzien van seks niet beleeft wat hij of zij zou willen beleven en/of niet kan wat hij of zij zou willen kunnen. Dit wil opnieuw zeggen dat dit voor iedereen individueel verschillend is. Zo kan de ene man na een prostaatoperatie geen erectie meer krijgen en dit echt als een probleem ervaren. Een andere man met erectiestoornissen kan andere leuke manieren ontdekt hebben om te vrijen, waardoor dit voor hem en zijn partner minder een probleem is. Het is ook mogelijk dat u dit als man niet als een probleem ervaart, maar dat dit voor uw partner wel een probleem is of omgekeerd. Wanneer één van de twee hier last van heeft, is het belangrijk om hierover te praten en indien nodig hulp te zoeken.